fbpx
#80
Estiu 2022
Ads

#71

Primavera 2020 Iniciem un nou any, amb el Dialogal número 71 dedicat al misteri de la vida, en ple estat d’alarma per la crisi del coronavirus. La nova estació arriba com un castell de cartes, reflexiona Clara Fons i Duocastella a l’editorial, amb girs de guió inesperats i nous inicis.

El primer d’ells és que la revista Dialogal, impulsada per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), passa a ser publicada per Fragmenta Editorial a partir d’aquest número. Fragmenta aposta perquè Dialogal continuï fent un servei a totes les persones interessades en la diversitat cultural i religiosa i es proposa obrir-la a les humanitats perquè serveixi d’eina per a la reflexió i el debat contemporanis. En la nova etapa que s’inicia ara, Clara Fons Duocastella continua en la direcció de la revista, que renovarà algunes seccions i col·laboracions. L’escriptora Anna Punsoda s’incorpora al projecte com a editora.

En aquesta ocasió, el Dialogal 71 s’endinsa en la qüestió del naixement a la secció Altaveu, firmada per l’escriptora Laia de Ahumada. El Diàleg entre Fernando Fontova i Carles de Ahumada ens apropa a noves formes comunitàries d’intervenció social. A La Mirada de Jesús G. Pastor, hi trobem la fotografia d’un nen a l’hamaca, somniador, i passegem pels espais naturals, llocs de silenci, acompanyats pel Batec de Josean Manzanos i la il·lustració de Pol Guillén. Patricia Dopazo, editora de Sobiranía Alimentaria, ens acosta a la terra al Naturalment i, a L’entrevista, Eulàlia Tort conversa amb Marta Matarín sobre la meditació. Josep Manel Busqueta ens fa entrar A fons en el valor social de l’economia i Pere Losantos ens acompanya a la Recerca d’una transició cap a un món sostenible, enfrontant-nos al canvi climàtic. Almaas Elman, El personatge del #71, va ser una incansable lluitadora per la defensa dels drets humans i la pau, com també ho són els protagonistes del Clau de Volta, un imam i un rabí que col·laboren per acabar amb l’antisemitisme i la islamofòbia. Al Finestra d’Art, Jacobo Zabalo reflexiona sobre els rostres de la mort, i al Va de Llibres, Dídac P. Lagarriga ens parla d’autories que s’aprimen, que deixen espais a altres veus. A més, Anna Punsoda estrena la nova secció Espai Fragmenta convidant-nos a conèixer Marion Muller-Colard i les seves reflexions sobre la intranquil·litat. L’A tempo ens acosta al rastafarisme, i La filmoteca, a conèixer dos papes. El Qüestionari el contesta Josep Pedrals, poeta i rapsode de guàrdia, i a la secció Cuina, Neus Monllor ens proposa receptes compromeses amb l’agricultura de proximitat. Com sempre, el Petit Dialogal arriba carregat de recomanacions per l’educació dels més petits, amb un article central a càrrec de la psicòloga i coach Gemma Calmet. Tot això i molt més al Dialogal de primavera.

 

Pots comprar el teu exemplar escrivint un correu a dialogal@fragmenta.cat

 

01 PORTADA. Cokada. Primer pla de flor groga
03 EDITORIAL. Clara Fons i Duocastella. Castell de cartes
04 LA MIRADA de Jesús G. Pastor. Platja de El Majahual (el Salvador)
08 ALTAVEU. Laia de Ahumada. El misteri de la vida
12 BATEC. Josean Manzanos. Espais verds, llocs de silenci
14 DIÀLEG. Noves formes comunitàries d'intervenció social. Una conversa de Fernando Fantova i Carles de Ahumada
20 NATURALMENT. Patricia Dopazo. Lluny de la terra
22 L’ENTREVISTA. Eulàlia Tort. Marta Matarín "Els joves entenen la força d'allò que no es veu"
26 RECERCA. Pere Losantos. El canvi climàtic i la transició social
28 A FONS. Josep Manel Busqueta. El valor social de l'economia
34 EL PERSONATGE DEL #71. Arantza Diez. Almaas Elman
36 FINESTRA D'ART. Jacobo Zabalo Puig. Sobre l'absència de rostre
38 EN BLANC. Laia Monserrat. Orgànicament parlant...
40 CLAU DE VOLTA. Veronica Sartore. "Amanah"
44 VA DE LLIBRES. Dídac P. Lagarriga. Quan l'autoria s'aprima
46 ESPAI FRAGMENTA. Anna Punsoda. Nosaltres i el Déu que mata religions
48 A TEMPO. Jordi Urpí. Del Nyabinghi al reggae
50 FILMOTECA. Jordi Aguilera Cartañá. Els dos papes
51 QÜESTIONARI. Josep Pedrals
52 CUINA. Neus Monllor. La cuina compromesa
54 PETIT DIALOGAL

54 Acompanyar els infants a viure la por. Gemma Calmet
57 A un clic: Educar en valors
57 Fet a mà: Banderoles de festa
58 Els infants responen: Per què t'agrada anar a la biblioteca?
58 Sortim: El Forn Ibèric del parc de Collserola
58 Parlar x parlar: Aixafar la guitarra a algú

Castell de cartes

Els petons que no vaig fer i els que van ser inevitables. Les colònies adolescents a Queralbs. L’adeu de l’avi. El part. La paràlisi. L’examen de Sociologia de la Religió. L’incendi del 98. L’estada a Mèxic. El darrer dia de qui no hauria volgut perdre mai.

Identifico amb nitidesa els moments en què la meva vida ha fet un gir de guió. D’aquells grans. Tothom té els seus. Canvis d’etapa, se’n diu ara. A vegades són fruit d’un seguit de fets gairebé anecdòtics; d’altres, conseqüència de moments estel·lars en què sembla que la vida se t’esberli. I quan la vida es trenca, el castell de cartes es desploma.

El castell de cartes. Aquell que construïm mentalment anticipantnos al que encara no és. Aquell miratge en el qual fixem la vista i que ens fa viure acceleradament per aconseguir-lo, per prevenir-lo o per superar-lo abans que s’esdevingui. I així, anticipant-nos al futur, anem deixant passar el present.

Té ironia, la cosa, perquè sovint passa que aquell futur que imaginem no s’esdevé. Perquè la informació que tenim canvia a mesura que passa el temps, perquè hi ha variables noves, perquè ni tan sols sabem fins quan existirem.

Perquè, indefugiblement, som canvi. En orris la “família perfecta”, en orris l’amistat per sempre, en orris el viatge ideal. Inesperada feina. Inesperada tendresa. Inesperada tempesta. Inesperat agraïment.

Des de la consciència i la confiança en aquest canvi permanent, el present pren força. I tot és (tota jo soc) en l’ara i l’aquí, més enllà del que vindrà i seré demà.

Clara Fons i Duocastella
Directora

Josean Manzanos. President d'Ixileku Elkartea

Patricia Dopazo. Editora de Revista Soberanía Alimentaria

Pere Losantos. Tècnic d'Innovació i Col·laboració UPC

Josep Manel Busqueta. Economista i pastisser 

Jacobo Zabalo Puig. Doctor en Humanitats

Veronica Sartore. Llicenciada en Filosofia

Neus Monllor. Consultora agrosocial

Dialogal #71
https://issuu.com/dialogal/docs/dialogal_71_web