fbpx
#80
Estiu 2022
Ads

#70

Hivern 2019 Tanquem l’any amb el Dialogal número 70, que dedica la portada a les persones que busquen refugi, en aquest cas, a través del llac Tanganyika. A La Mirada de Jesús G. Pastor, hi trobem l’estàtua al presoner desconegut del camp de concentració alemany de Dachau, acompanyada per una cita de Primo Levi. A la secció Altaveu, la ploma de Laia de Ahumada explora el viatge a través dels músics Marcel Lázara i Júlia Arrey. I descobrim què són les societats discapacitadores amb un Batec que signa Francesc Mateu, exdirector d’Oxfam Intermón a Catalunya, i que il·lustra Pol Guillén. “L’acció des de la contemplació”: aquest és el títol del Diàleg que mantenen Arcadi Oliveres i Swami Satyananda Sarawati moderat pel periodista Jordi Pascual. Fra Valentí Serra, arxiver dels Caputxins, ens parla de les plantes de la mel al Naturalment i, aL’Entrevista, Eulàlia Tort conversa amb Débora Malamud sobre el judaisme. L’A Fons d’aquest número el signa el professor David Bueno, amb un interessantíssim article sobre com nens i nenes formen la visió del món. I podreu llegir un perfil del fundador d’Open Arms, Òscar Camps, a la secció El Personatge. I conèixer el teatre d’ombres de la Companyia Olveira Salcedo al Finestra d’Art. Al Clau de Volta, Dídac P. Lagarriga ens apropa la realitat de la comunitat muridita al Senegal. El Qüestionari el contesta en aquest número la directora de l’Institut Ramon Llull, l’editora Iolanda Batallé i, a la secció Cuina, Sandra Patrone ens parla de la cuina de l’adventisme. Com sempre, la secció Petit Dialogal arriba carregada de recomanacions per l’educació dels més petits, amb un article central a càrrec de la psicòloga i coach Gemma Calmet. Tot això i molt més al Dialogal d’hivern. Que en gaudiu!

01 PORTADA. Guenterguni. Persones refugiades al llac Tanganica, Tanzània
03 EDITORIAL. Clara Fons i Duocastella. Escatologia d’estar per casa
04 LA MIRADA de Jesús G. Pastor. Camp de concentració de Dachau (Alemanya)
08 ALTAVEU. El viatge. Laia de Ahumada
12 BATEC. Francesc Mateu. Societats discapacitadores
14 DIÀLEG. L’acció des de la contemplació. Una conversa d'Arcadi Oliveres i Swami Satyananda Saraswati
20 NATURALMENT. Les plantes de la mel. Fra Valentí Serra de Manresa
22 L’ENTREVISTA. Eulàlia Tort. Débora Malamud. “Per a mi el judaisme és una noció de poble, de cultura”
26 RECERCA. Zouhair El Hairan. Salam Shalom Barcelona
28 A FONS. Com formem la visió del món. David Bueno i Torrens
34 EL PERSONATGE DEL #70. Arantza Diez. Òscar Camps 
36 FINESTRA D'ART. Olga Olveira i Juvenal Salcedo. Som antenes d’idees universals 
38 EN BLANC. Laia Monserrat. Fer el bé
40 CLAU DE VOLTADejunar menjant. Dídac P. Lagarriga
44 VA DE LLIBRES. Lidia Guillén Bonilla. Emergència climàtica, emergència espiritual
46 A TEMPO. Jordi Urpí. La mística més terrenal
48 FILMOTECA. Jordi Aguilera Cartañá. El despertar de Motti Wolkenbruch
49 QÜESTIONARI. Iolanda Batallé
50 CUINA. Sandra Patrone Márquez. La cuina de l’adventisme
52 PETIT DIALOGAL

52 El benestar emocional dels infants i el descans. Gemma Calmet
55 Fes festa!: Conèixer, comprendre, celebrar. Núria Montéis Febrer
57 A un clic: Sol i a peu
57 Fet a mà: Una capsa de fer balanç
58 Els infants responen: Què et fa por?
58 Sortim: Una visita al Món Sant Benet
58 Parlar x parlar: Ser com el pet del dimoni

ESCATOLOGIA D’ESTAR PER CASA
Al meu germà i a mi (suposo que com a molts nens i nenes d’aquest país) ens feia enriolar fer rots durant els àpats. Mentre els adults parlaven, era gairebé inevitable buscar la complicitat del Lluís, deixar anar el so inesperat i esclafir a riure. Però, amb el temps, els pares ens van inculcar la disciplina de saber-nos-els aguantar i fer bromes d’altres maneres. Ja ens hi havíem acostumat quan l’Abdellah va venir a viure a casa. La setmana de la seva arribada, mentre érem tots a taula, feia uns eructes que aixecaven la tapa. Allò nostre no era res al seu costat!

Som en el moment de la humanitat en què hi ha més diversitat convivint en un mateix territori. És, de fet, la primera vegada de la història que la diversitat ens ofereix unes possibilitats d’enriquiment personal i col·lectiu gairebé infinites. Però no és senzill saber aprofitar-les: sovint costa (molt!) acceptar l’alteritat.

Al cap del carrer hi ha sempre l’ego; la identitat, dit d’una altra manera. Quan marco la meva identitat en contra de la de l’altre, quan els meus desitjos, les meves expectatives i les meves pors xoquen amb les de l’altre, l’altre esdevé per a mi una amenaça. I els animals (racionals, però animals), davant de l’amenaça, volem sobreviure. Per tant, l’altre em fa nosa i em convé aniquilar-lo. Alhora, per la mateixa regla de tres, segurament l’altre també voldrà eliminar-me a mi.

Tanmateix, puc assumir que la meva identitat no és fixa ni acabada, sinó que es construeix i es modifica a mesura que em relaciono amb l’altre. D’aquesta manera, m’adono que els meus desitjos es poden satisfer amb l’altre, i que les pors desapareixen si l’altre ja no és una amenaça per a mi.

El primer camí, aquell en el qual jo em confronto amb l’altre, és el camí de la deshumanització, el camí de l’odi. El segon, aquell en el qual el jo se sap adaptar a l’entorn, és el camí de la vida, el camí de l’amor. Optar per un o per l’altre és només una decisió.

Allò de l’Abdellah ens va permetre entendre, amb el temps, la virtut de saber agrair els aliments que tenim a taula. Viure plegats durant tants anys va ser l’oportunitat per fer-nos preguntes noves que, per mitjà del diàleg i de la convivència, vam poder respondre més enllà dels nostres esquemes mentals de partida. Un bon inici per a l’amistat que encara ens uneix.

Clara Fons i Duocastella
Directora

Francesc Mateu. Exdirector d’Oxfam Intermón a Catalunya
Fra Valentí Serra de Manresa. Arxiver dels Caputxins
David Bueno i Torrens. Director de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1ST
Olga Olveira i Juvenal Salcedo. Companyia Olveira Salcedo
Dídac P. Lagarriga. Professor i músic
Sandra Patrone Márquez. Especialista en nutrició i xef vegana
Gemma Calmet. Psicòloga, terapeuta i coach

Dialogal #70
https://issuu.com/dialogal/docs/dialogal_70_isuu