fbpx
#80
Estiu 2022
Ads

#69

Tardor 2019  La tardor arriba a Dialogal amb un número que explora el paper de l’art a l’hora de reconciliar l’emoció i la raó, el cos i l’ànima i, també, la contemplació. Ho fem de la mà del doctor en Història de l’Art i professor de l’Escola Massana Jesús-Ángel Prieto i de l’artista visual Lourdes Fisa, autora de la preciosa obra Dona/Arbre que reproduïm a la coberta. I, com ja va fer en el número anterior, Laia de Ahumada continua descrivint el silenci, aquest cop, a través de l’advocat Javier Alonso. El jesuïta Xavier Melloni ens regala un Batec meravellós que ens parla de la cura espiritual de cadascú i a la secció Naturalment, el professor Martí Boada parla d’una altra cura, la dels boscos, que també hem de dispensar els humans. A l’espai de l’entrevista, coneixem Mercedes Gómez, portaveu de la Scientology a Catalunya, mentre que a la secció Recerca analitzem la relació entre religió i nacionalisme, també a casa nostra. A l’A Fons, secció dedicada a tractar temes importants en profunditat, Hernán C. Sáez ens explica la paradoxa dels paradisos fiscals, mentre que El Personatge ofereix el perfil d’una dona imprescindible, Itziar González Virós, arquitecta i activista pels drets socials. En aquest Finestra d’Art, el professor Borja Franco ens explica la situació dels moriscos a l’art de l’edat moderna hispànica. A l’En Blanc, Laia Montserrat ens parla de Ser gest, mentre que al Clau de Volta també parlem de ser, aquest cop a través de la música, amb un text de Giacomo Arnaboldi. Al Va de Llibres, Dídac Lagarriga ens porta tres recomanacions que tenen com a protagonista el silenci, mentre que a l’A Tempo, el nostre cronista musical de capçalera, Jordi Urpí, parla de les músiques del vudú. A la Filmoteca llegireu la crítica de la pel·lícula d’animació “El pa de la guerra” i al Qüestionari, coneixereu el sociòleg de les religions Joan Estruch. I en aquest número estrenem secció, Cuina, on descobrim la cuina del bhakti amb Gundicha Das. I, com sempre, tanca la revista la secció Petit Dialogal, carregada de continguts pensats per als educadors.

01 Portada. Artista: Lourdes Fisa. Fotografia: ©Mercè Rial. Dona/Arbre. Metamorfosi. Cos iv, 2019. Xilografia i chine collé112 x 76 cm
03 Editorial. Clara Fons i Duocastella. Un altre estiu, encara
04 La mirada de Jesús G. Pastor, Nai Soi (Tailàndia)
12 Batec. Xavier Melloni. La cura espiritual personal
22 L’entrevista. Eulàlia Tort. Mercedes Gómez. “No hi ha límit en la millora de les capacitats de la persona”
26 Recerca. Rosa Martínez-Cuadros. Religió i nacionalisme a Catalunya
34 El Personatge Del #69. Arantza Diez. Itziar González Virós
36 Finestra D’art. Borja Franco Llopis. Fer visibles les diferències. Els moriscos a l’art de l’edat moderna hispànica 
38 En Blanc. Laia Monserrat. Ser gest
44 Va De Llibres. Dídac P. Lagarriga. El silenci és complexitat
46 A Tempo. Jordi Urpí. Les músiques del vudú
48 Filmoteca. Jordi Aguilera Cartañá. El pa de la guerra
50 Cuina. Clara Fons i Duocastella. La cuina del bhakti

52 Petit Dialogal
     
52 Mirem els conflictes. Mariona Garriga de Ahumada
     55 Fes festa!: Conèixer, comprendre, celebrar. Núria Montéis Febrer
     57 A un clic: El planeta dels contes
     57 Fet a mà: Construeix un atrapasomnis
     58 Els infants responen: Quina és, per a tu, la cosa més bonica del món?
     58 Parlar x parlar: Verge Santa del Roser
58 Sortim: Les religions a través del cinema

Un altre estiu, encara

He passat l’estiu contemplant les postes de sol. Des de la finestra de casa, aturada en un corriol, o al cim d’un turó amb un llibre a les mans. Com cada estiu, m’he deixat captivar pels tons ataronjats que m’han empès, espontàniament, a aturar el pensament, a doblegar la ment fins a aquell extrem en què s’entrega a tot sense voler retenir res, sense esperar res, sense desitjar absolutament res. 

La posta, el límit entre el dia i la nit, la frontera entre l’ahir i el demà. Una altra frontera. Diferent de la que deixa perdre milers de vides al mar, de la que t’atorga uns drets o uns altres pel fet d’haver nascut aquí o allà, de la que delimiten les sigles d’un partit polític o d’una religió, de la diminuta lletra que separa l’amant de l’amat. 

Tota aquesta mena de fronteres, allunyades de les fronteres naturals, són lícites i útils: ens permeten definir la nostra identitat. Són, crec, necessàries. Però si aquests límits esdevenen immòbils, inflexibles i infranquejables, desapareix tot el seu valor intrínsec. Té sentit prioritzar la frontera de la pretesa seguretat a la justícia, a la defensa de la vida o a l’amor? 

No són la por, l’ambició o la gelosia les que ens blinden? “La por i el desig controlen el món”, em diu un bon amic. Segurament té raó. 

Sigui com sigui, es tracta de fronteres mentals i, per tant, plàstiques, modificables. Puc preservar la meva identitat sense haver de deixar d’interessar-me per les altres persones perquè són diferents de mi, perquè militen en un espai diferent del meu, perquè estimen diferent que jo, o perquè tenen una creença que no comparteixo. Perquè on acaba el meu cos i la meva pell comences tu però, alhora, jo només puc ser en tant que tu ets tu. Vet aquí el joc de miralls que ens uneixen i ens fan complementaris. 

M’han calgut moltes postes de sol i un altre estiu –encara– per entendre que el veritable amor i l’admiració per la vida de l’altre només neixen del buidament a què ens aboca la contemplació. Sí, obrim fronteres. Sobretot les mentals. 

Clara Fons i Duocastella 

Directora 

Xavier Melloni i Ribas. Jesuïta, antropòleg, teòleg i escriptor

Maria Martínez. Il·lustradora

Martí Boada. Investigador i professor de Geografia i de l’Institut de Ciències Ambientals de la UAB

Rosa Martínez-Cuadros. Doctorada en Sociologia de la Religió (ISOR-UAB)

Hernan C. Saenz. Doctor en Relacions Internacionals. Expert en geopolítica, desenvolupament i relacions de poder

Borja Franco Llopis. Professor del Departament d’Història de l’Art de la UNED

Mariona Garriga. Llicenciada en Dret i mediadora

Dialogal #69
https://issuu.com/dialogal/docs/dialogal_69_issuu