fbpx
#80
Estiu 2022
Ads

#68

Estiu 2019  El número 68 de Dialogal porta en portada una abraçada, la que uneix dues ànimes, també, el símbol dels afectes que es teixeixen en l’amistat. L’amistat i la desobediència civil com a eines per a construir pau és, precisament, el títol de l’article que ha escrit per a DialogalJordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, des de la presó madrilenya de Soto del Real mentre se celebrava el judici contra el Procés. Lluny d’aquí, fins a El Salvador, és on ens trasllada la sempre poètica mirada de Jesús G. Pastor. Més lluny encara, fins a l’Antàrtida, ens porta Laia de Ahumada amb Rafel Simó parlant sobre el silenci. En el Diàleg, els professors Ramon M. Nogués i Montserrat Escribano-Cárcel conversen sobre neurociència i transcendència mentre que el mestre zen Lluís Nansen ens explica a L’Entrevista amb Eulàlia Tort que ell és una persona com qualsevol altra. A la secció Naturalment parlem d’horticultura social mentre que a la Recerca explorem l’estat de la llibertat de premsa al món. Agustí Pàniker signa un article amb profunditat i sense complexes que ens parla dels perills del mestre espiritual mentre que al Clau de Volta, Clara Fons Duocastella conversa amb el jove Hamza Achourafi, tancat a la presó de joves, sobre el càstig i la pena. A la secció El Personatge coneixem l’activista i advocada palestina Maria Jammal, cofundadora de l’ONG internacional Humanity Crew, dedicada a l’ajuda psicològica a les persones refugiades. Al Finestra d’Art presentem el Centre d’Art i Natura de Farrera de la mà del seu director, Lluís Llobet Martí i a la secció de llibres, Dídac P. Lagarriga ens proposa diversos assajos per aprofitar les hores de l’estiu, un temps sempre idoni per a la lectura. I mentre Jordi Urpí ens acosta a la música de les festes juninasbrasileres a la secció A tempo, Jordi Aguilera ens recomana la pel·lícula “El nen que va domar el vent” i Laia Montserrat crida Calla ja! a l’En Blanc. Claudia Talavera ens parla de l’aferrament al Batec i, al Petit Dialogal, el psicòleg Marc Masip reflexiona sobre els riscos de l’addicció a les pantalles mentre que Núria Montéis ens ofereix una primera entrega de la sèrie d’articles que, sota el títol Fes Festa!, explica la diversitat religiosa als adolescents. Això és el número 68 de Dialogal, 60 pàgines que exploren i mostren un món amb ànima.

01 Portada. Piyadapr25. L’abraçada
03 Editorial. Clara Fons i Duocastella. Cotorres a cant coral
04 La mirada de Jesús G. Pastor. Boles de foc, Nejapa (El Salvador)
08 ALTAVEU. El silenci. Laia de Ahumada
12 EN PRIMERA PERSONA. Jordi Cuixart. L’amistat i la desobediència civil
14 Diàleg. La religió al cervell. Ramon M. Nogués i Montserrat Escribano-Cárcel
20 Naturalment. Horticultura social. Josep M. Vallès
22 L’ENTREVISTA. Eulàlia Tort. Lluís Nansen Salas. “Soc una persona com qualsevol altra”
26 RECERCA. Reporters Sense Fronteres. La llibertat de premsa al món
28 A fons. Els perills del mestre espiritual. Agustí Pàniker
34 El personatge del #68. Arantza Diez. Maria Jammal
36 Finestra d’art. Lluís Llobet. Crear a l'alta muntanya. El microcosmos cultural de Can Farrera  
38 En blanc. Laia Monserrat. Calla ja!
40 Clau de volta. Hamza Achourafi. Clara Fons i Duocastella
44 VA DE LLIBRES. Dídac P. Lagarriga. Llegir el traç, la llum
46 A TEMPO. Jordi Urpí. Festas juninas. Ballar per celebrar els sants
48 Filmoteca. Jordi Aguilera Cartañá. El nen que va domar el vent
49 QÜESTIONARI. Anna Corbella
50 Batec. Claudia Talavera. Créixer, creure, estimar
52 PETIT DIALOGAL
52 Pantalles: l’addicció del segle XXI. Marc Masip
55 Fes Festa!: Conèixer, comprendre, celebrar. Núria Montéis Febrer
57 A un clic: El programa TREVA
57 Fet a mà: Jardí zen en miniatura
58 Els infants responen: Què vol dir “fer silenci”?
58 Sortim: Icones a la Costa del Sol. David Casals
58 Parlar x parlar: Fer dissabte

 

Visualitza l'interior d'aquest número!

COTORRES A CANT CORAL

Anàvem a assajar cant coral sortint de l’institut. Ens costava entrar a classe perquè ens estimàvem més quedar-nos a fora, xerrant com cotorres i rient esvalotades. Érem una colla que ens aveníem i vivíem la plena adolescència. Quan finalment entràvem a l’aula, encara ens quedava corda: que si mira què m’ha dit, que si guaita la noteta, que si l’acudit absurd, que si d’aquesta setmana no passa que em poso el pírcing. Alçàvem la veu i l’aula ressonava tant que costava entendre’ns.

Encara m’acompanya aquell soroll feixuc enmig de tanta notícia, tant titular banal, tanta informació trivial, tant menyspreu gratuït. Sovint em pregunto si el poder de la reflexió no ha perdut rellevància enfront d’uns sistemes de comunicació encimbellats per la immediatesa, la insubstancialitat i la producció exagerada a cost zero.

Culturalment ens hem enfilat en una cinta de córrer, accelerant el consum d’informació (i d’experiències, i d’objectes, i de possibilitats i de moltes altres coses!), que contrasta amb la capacitat psicològica i emocional que tenim per acollir tot aquest batibull. Ens abandonem, mecanitzant un estil de vida que ens permet (sobre)viure mentre estem desconnectats.  

Honestament, en aquest context, podem comprendre? Podem ser compresos?

Sí. Si vetllem la nostra interioritat, entesa com l’antítesi de la dispersió i la superficialitat. Sí, si som el contrast del revoltim informatiu, si tenim cura d’aquest espai interior que posa distància a les presses i a la satisfacció immediata.

Entràvem a classe de cant coral per inèrcia, excitades, parladores. L’Àngel ens mirava sense dir res. Amb posat indiferent, se situava al seu lloc de director i ens observava. 

“L’heu sentit?”, deia, de sobte, enmig de tanta xerrameca. Era el silenci. 

Clara Fons i Duocastella

Directora

Els col·laboradors del #68

Jordi Cuixart. President d'Òmnium Cultural
Jordi Pascual. Periodista i  cap de redacció del diari El Cugatenc
Lluís Llobet. Director del Centre d'Art i Natura de Farrera
Claudia Talavera. Psicòloga, educadora i sociòloga 
Pol Guillén. Il·lustrador
Marc Masip. Psicòleg i director de l’Institut Psicològic Desconect@
Núria Montéis Febrer. Mestra i Llicenciada en Estudis 

Dialogal #68