#66
Hivern 2018
Ads
_Mock_Portada_64

#64

Estiu 2018

Encetem aquest nou Dialogal, una vegada més, amb La mirada punyent de Jesús G. Pastor, aquesta vegada enfocada cap a la glacera de Gulkhin, al Pakistan. Però, si us hi fixeu bé, veureu que aquest número no és com els anteriors: hem canviat una mica l’ordre d’algunes seccions i hem creat una nova secció dedicada a la música, A tempo, que ens fa il·lusió d’estrenar amb un article de Joan Grimalt sobre la Passió segons sant Mateu de Bach. Dediquem el Recerca a informar sobre l’arribada per mar de persones que intenten trobar refugi a Europa i posem en Diàleg Gregoire Ahougbonon i Maite Trepat per abordar el tema de la malaltia mental. Al Batec, David Fernàndez ens parla del llegat que ens ha deixat Jaume Botey, l’esperança mai no vençuda, i Jordi Pigem escriu a l’A fons un elogi de Raimon Pannikar amb motiu del centenari del naixement d’aquest autor polifacètic. No us perdeu tampoc el Clau de volta amb les reflexions apassionants de Nilüfer Göle, que ens conviden a superar les idees preconcebudes sobre l’islam i les persones musulmanes, ni l’article de Juanjo Fernàndez al Petit Dialogal. Tot això, i més, ho trobareu al Dialogal 64.

01 PORTADA
02 LA NIT DE LES RELIGIONS
03 EDITORIAL. Clara Fons i Duocastella. Ball de gira-sols
04 LA MIRADA de Jesús G. Pastor
08 ALTAVEU. La denúncia social. Una imatge val més que mil paraules. Laia de Ahumada
12 BATEC. David Fernàndez. Al país de l'olivera de Jaume Botey.
14 DIÀLEG. La malaltia mental a Catalunya i a l'Àfrica de l'Oest. Diàleg amb Gregoire Ahougbonon i Maite Trepat. Moderadora: Flora Grané Calsina.
20 NATURALMENT. Claudia Talavera Reyes. Fills de la terra.
22 EN PRIMERA PERSONA. Clara Fons i Duocastella. Esperança Atarés (II de II). Donar la vida és viure.
26 RECERCA. Adriana Cabeceran. Les vies d'accés a Europa.
28 A FONS. Elogi de Raimon Panikkar. Jordi Pigem.
34 EL PERSONATGE DEL #64. Margalit Cohen-Emerique. Joan-Andreu Rocha Scarpetta.
36 FINESTRA D'ART. Urgent estimar, mirar-se des del cor. Ada Vilaró.
38 EN BLANC. Laia Monserrat. Fluir.
40 CLAU DE VOLTA. Conversa amb Nilüfer Göle. Víctor Albert Blanco.
44 VA DE LLIBRES. Dídac P. Lagarriga. L'imprescindible no-res: llegir Christian Bobin.
46 A TEMPO. Joan Grimalt. Passió segons Sant Mateu.
48 FILMOTECA. Jordi Aguilera. Coco.
49 QÜESTIONARI DIALOGAL. Eloi Cordomí.
50 PETIT DIALOGAL
     Volem fills-ceba o fills-ameba? Juanjo Fernández
     A un clic: Otsiera
     Fet a mà: Lung ta - Cavalls de vent
     Ressenyes Petit Dialogal
     Concurs Petit Dialogal
55 SORTIM! Balaguer. L'urbanisme islàmic de Catalunya.
56 DIRECCIÓ GENERAL D’AFERS RELIGIOSOS
     EL BARÒMETRE: Relacions familiars
     DICCIONARI DE LES RELIGIONS: Sinagoga
     GUIES PER A LA GESTIÓ DE LA DIVERSITAT RELIGIOSA: Duellum

Torna l’estiu i, amb l’estiu, la dansa als camps de gira-sols vestits amb el groc més cridaner. Segueixen el sol d’est a oest. S’inclinen buscant l’astre que els fa créixer ufanosos, dignes del ball. Quan el dia és rúfol i gris, els gira-sols deixen el seu anar i venir, i es miren els uns als altres per compartir la seva energia, la seva llum.

Igual que els gira-sols, quan els núvols no ens deixen veure la llum, en aquell moment tan incòmode, sovint tan dur, va bé deixar de mirar enlaire per entregar-se al gira-sol més proper. A l’amiga, a l’amic. A aquell amb qui et confesses, amb qui et rius de tu, amb qui et saps en lloc segur. Sense deixar passar l’oportunitat, alhora, d’obrir-nos al desconegut, a l’aliè, al que ens planteja, de fet, un autèntic desafiament personal.

Perquè no es pot conèixer la llum (digues-li Déu, digues-li amor, posa-hi el nom que vulguis) si no és mitjançant l’altre. Procurant practicar allò que pregava sant Francesc: [...] feu que jo no cerqui tant / ser consolat, com consolar / ser comprès, com comprendre / ser estimat, com estimar.

Emmirallant-nos en l’altre podrem tornar a celebrar la vida. Tornar a veure la llum després de tants núvols, després de tantes pluges. Després de tot.

I, ai quan el sol es deixi veure de nou! Com més llum ens faci, com més clara sigui la direcció on cal orientar-nos, més evident es farà la nostra ombra, cosida irremeiablement a la nostra tija. Som llum i som foscor. Va bé reconèixer la part fosca que tots tenim per acceptar-la (i mantenir-la a ratlla!). Mirar-nos ben endins és el que ens permetrà, de nou, veure-hi més enllà. Sense relacionar-nos ens apaguem. Som un nus de relacions. Amb nosaltres mateixos, amb les altres persones i amb una llum intangible. Som un ball de gira-sols.

David Fernàndez. Periodista i activista social
Claudia Talavera Reyes. Sociòloga, educadora i psicòloga  
Jorgi Pigem. Filòsof de la ciència
Ada Vilaró. Artista multidisciplinària i directora escènica
Dídac P. Lagarriga. Escriptor i periodista
Joan Grimalt. Músic i filòleg
Juanjo Fernández. "Ensenya, escriu... i xerra"

Dialogal #64