#66
Hivern 2018
Ads

#61

Tardor de 2017
 
Primer al cor de Barcelona, després a Cambrils, i a Ripoll, i a Subirats, i a Alcanar… el dolor i la desolació han fet emmudir de cop el país sencer en un silenci eixordador. “No és a les nostres mans aturar el terror, però junts podem fer que la seva llavor caigui en terreny erm”, afirma Clara Fons a l’editorial del número 61 de Dialogal. I ho aconseguirem si, més enllà dels interessos propis, continuem treballant per establir i enfortir els ponts de diàleg i col·laboració entre les diferents organitzacions, creences o conviccions. Aquesta és la missió de Dialogal. I en aquest número ens hi acosten, entre d’altres autors, Laia de Ahumada, a la secció Obertura, que conversa amb Neus Monllor sobre els productors agroecològics, nous agents de canvi compromesos amb el bé comú; Albert Vidal, a Naturalment, que ens explica de quina manera podem entrar en un espai de consciència més ampli a partir del contacte amb la terra; Berta Meneses a la secció L’accent, que ens parla de la pràctica del zen com a via per accedir tant al jo com a l’univers sencer, i Jordi Palou-Loverdos, a la secció Batec, que reflexiona sobre el repte de gestionar les crisis mitjançant el diàleg i la fraternitat. Ho fan també Fabián Mohedano i Teresa Forcades al Diàleg que mantenen sobre la reforma horària i la gestió del temps; Dídac P. Lagarriga, a la secció A fons, amb un reportatge apassionant sobre la consciència de la sacralitat i la importància dels rituals; Plàcid Garcia-Planas, a Trànsits, amb un article corprenedor titulat “La nostra part del Cel” o Neus Forcano, amb un article a la secció En clau de gènere sobre les cooperatives de dones i els moviments emergents. Però no s’acaba aquí. Obriu aquest Dialogal 61 i deixeu-vos sorprendre

01    En portada. La Rambla de Barcelona. Nikada.
02    Digues la teva. A la portada. Concurs Dialogal.
03    Editorial, Clara Fons i Duocastella. Lliurar-se a la vida.
04    La mirada, de Jesús G. Pastor. Guatemala (Retrato).
08    Obertura. El retorn a la terra. Un sí conscient. Laia de Ahumada.
12    Recerca. David Bueno i Torrens. Neurociència i espiritualitat.
14    Batec. Jordi Palou-Loverdos. Fraternitat en temps de crisi.
16    Diàleg: Conversa amb Fabián Mohedano i Teresa Forcades. Viure el temps o desviure’s pel temps?. Joan Gómez i Segalà.
22    Naturalment. Albert Vidal. L’hort espiritual.
24    En primera persona: Taoufik Cheddadi (I de II):Mesquita no!. Clara Fons i Duocastella.
28    L’accent. Berta Meneses. El gran silenci.
29    Qüestionari Dialogal. Vicenç Villatoro.
30    A fons. Dídac P. Lagarriga. Necessitem els rituals?
36    Personatge del #61. Ronald Inglehart. L’evolució dels valors dins de les cultures.
38    En clau de gènere. Neus Forcano i Aparicio. Les dones tenim fam! Cooperatives de dones en lluita contra la precarietat laboral.
40    Va de llibres. Helena Cots. Àngels o robots?
43    Sortim!. David Casals. Avinyó: el Vaticà provençal
44    En blanc. Laia Montserrat. Històries vives.
46    Trànsits. Plàcid Garcia-Planas. La nostra part del Cel.
48    Finestra d’art. Eugenia González La Rosa. La creativitat com a camí espiritual.
50    Direcció General d’Afers Religiosos
        El baròmetre: El dret a la llibertat religiosa
        Diccionari de les religions: Zazen
        Guies per a la gestió de la diversitat religiosa: Diversitat de creences als centres penitenciaris
53    Filmoteca, Jordi Aguilera. Hasta el último hombre.
54    Petit Dialogal. Coordina: Meritxell Pujol
        Interioritat i confiança en el context educatiu. Anna Ramis Assens
        Parlar per parlar: L’estiuet de Sant Martí.
        A un clic: Mindful Parenting
        Fet a mà: Construeix la teva cabanyella!
        Ressenyes: Petit Dialogal
        Els infants responen: Què vol dir felicitat?

Lliurar-se a la vida

Soc de pagès i visc lluny de l’asfalt. Però a Barcelona sempre m’hi he conegut, reconegut i reivindicat; hi he trobat llibertat i refugi quan l’he necessitat. Perquè la diversitat de Barcelona ofereix totes les condicions possibles, tantes realitats com siguis capaç d’imaginar. 

I així, en un tres i no res, la furgoneta blanca arrossega el pànic a la Rambla. Barcelona, i després Cambrils, i Ripoll, i Subirats, i Alcanar... i el país sencer emmudeix. I el silenci que puja i baixa ara per la Rambla, farcida de gent, és eixordador. Intueixo el mateix silenci a l’altra banda de món, de majoria musulmana, ferit de mort pel mateix nihilisme que ens ha explotat aquí, sostingut per unes polítiques exteriors i comercials que li han fet de trampolí.

Enmig de tant terror, de tant dolor, el taxista regala els trajectes, un jove ofereix aigua al mosso, a l’aeroport deixen la vaga, abracem un desconegut, clamem l’unànim “no tinc por”, ofrenem centenars de flors de record, aplaudim els serveis mèdics, organitzem un acte interconviccional sense precedents, participem en una manifestació multitudinària... L’anar fent obre comportes i es lliura a la vida.

I tornem a creure en les persones. Constatem que, si volem, tenim capacitat de treballar junts per una societat plural i plena d’humanitat. Perquè l’amor s’imposi a la mort. La vida, a la violència. El diàleg, a la por. 

No és a les nostres mans aturar el terror, però, si hi som tots, podem fer que la seva llavor caigui en terreny erm. Més enllà dels interessos propis, de cada organització, creença o convicció, continuarem treballant per establir i enfortir els ponts de diàleg i col·laboració. Aquesta és l’aportació que jo, tu i nosaltres podem fer a la pau.

Jordi Palou-LoverdosAdvocat i mediador especialitzat en resolució pacífica de conflictes. Vicepresident de La Casa de l’Ésser 
Albert Vidal RaventósPsicòleg psicoterapeuta
Berta MenesesReligiosa felipense i mestra zen 
Dídac P. LagarrigaEscriptor i periodista
Neus Forcano i AparicioFilòloga i teòloga
Plàcid Garcia-PlanasPeriodista i director del Memorial Democràtic
Anna RamisMestra i pedagoga

Dialogal #61